Banka Citadele

Aptauja: vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju mājokļa kredītam varētu atvēlēt līdz 200 vai 300 eiro mēnesī

Ja šobrīd būtu jāplāno mājokļa iegāde, izmantojot hipotekāro kredītu, vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ikmēneša maksājumam varētu atvēlēt līdz 200 vai 300 eiro mēnesī, attiecīgi 20 % un 19 %. Vislielākās summas novirzīt ikmēneša mājokļa kredīta maksājumam varētu Igaunijā, liecina bankas Citadele veiktā aptauja.

Aptaujā redzams, ka arī kaimiņvalstu iedzīvotāji ikmēneša hipotekārā kredīta maksājumam visbiežāk būtu gatavi atvēlēt līdz 200 vai 300 eiro – 36 % Lietuvā un 31 % Igaunijā.

Savukārt maksājumu līdz 400 eiro varētu atļauties 11 % Latvijā un Lietuvā un 12 % Igaunijā. Vēl desmitā daļa Baltijas iedzīvotāju par mājokļa kredītu būtu gatavi maksāt līdz 500 eiro mēnesī.

Salīdzinoši lielākas summas, proti 500–800 eiro mēnesī visbiežāk varētu novirzīt Igaunijas iedzīvotāji – 12 % respondentu. Tikmēr Latvijā līdzīgi atbildējuši 9 %, savukārt Lietuvā – 12 % respondentu.

“Izvērtējot klienta atbilstību hipotekārajām saistībām, vienmēr tiek ņemti vērā mājsaimniecības ienākumi. Kā liecina bankas Citadele dati, ikmēneša hipotekārā kredīta maksājums, iegādājoties mājokli jaunajos projektos, patlaban vidēji sastāda 812 eiro, aizņemoties uz 27 gadiem, un sērijveida mājokļos 290 eiro ar atmaksas termiņu 21 gads. Taču maksājums var mainīties atkarībā no darījuma kopējās summas, pirmās iemaksas lieluma un līguma termiņa,” norāda Jānis Mūrnieks, bankas Citadele privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Aptauja liecina, ka Igaunijā ir lielākais iedzīvotāju skaits – 7 % respondentu, kuri par mājokli ik mēnesi varētu atļauties maksāt 800 eiro un vairāk. Lietuvā līdzīgi atbildējuši 6 %, bet Latvijā – 4 % aptaujāto.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par iedzīvotāju iespējām veikt ikmēneša hipotekārā kredīta maksājumus banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2024. gada maijā, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 3000 respondentus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.