Banka Citadele

Citadele: Euribor samazinājums palielinās iedzīvotāju izvēles iespējas mājokļu tirgū

Kā, piepildoties prognozēm par Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem samazināt Euribor likmes, mainīsies kredīta ikmēneša maksājums un vai pieaugs arī aizdevuma summa, uz kādu var pretendēt iedzīvotāji mājokļa iegādei tuvākajā nākotnē, skaidro bankas Citadele privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Līdz šī gada beigām atlikušas trīs sēdes, kurās ECB var lemt par procentlikmju izmaiņām. Finanšu tirgus šobrīd prognozē, ka jau septembra beigās bāzes procentlikme varētu tikt samazināta par 0,25 procentpunktiem, un līdzīgs scenārijs varētu atkārtoties arī oktobra un decembra sēdēs. Piepildoties šīm prognozēm, Euribor 6 mēnešu likme no 3,45 % līdz gada beigām varētu kristies līdz aptuveni 2,8 %.

Kā norāda Jānis Mūrnieks, ja ECB lems par vairākkārtēju procentlikmju samazināšanu līdz gada beigām, tas ietekmēs mājokļu tirgu vairākos aspektos: “Pirmkārt, jebkurš likmes samazinājums nozīmē, ka iedzīvotāji varēs pretendēt uz lielākām aizdevuma summām. Rēķinot no Euribor augstākā punkta 2023. gada oktobra vidū un pieņemot, ka līdz gada beigām procentlikmes varētu tikt samazinātas trīs reizes, iespējamā kredīta summa var palielināties pat vairāk nekā 10 % apmērā. Līdz ar to iedzīvotājiem būs plašākas izvēles iespējas un pieaugs jauno projektu, privātmāju un mājokļu pieejamība kopumā.”

Kā mainīsies ikmēneša maksājumi?

Hipotekārā kredīta maksājums ir atkarīgs no līguma summas un termiņa, mēneša maksājuma veida un likmes fiksācijas datuma. Kā piemēru ņemot datus par vidējā mājokļa kredīta līgumu šogad – ja ikmēneša mājokļa kredīta maksājums patlaban veido aptuveni 500 eiro un kopējā līguma summa ir nedaudz virs 80 000 eiro, tad Euribor likmes kritums par 0,75 procentpunktiem varētu nozīmēt par aptuveni 30 eiro mazāku ikmēneša maksājumu. Katra situācija gan jāvērtē individuāli – piemēram, ja mēneša maksājums ir krietni lielāks par 500 eiro, bet līguma termiņš ir garāks par 25 gadiem, tad maksājuma apjoms kritīsies vairāk.

“Euribor likmes piedzīvo stabilu lejupslīdi jau kopš pērnā oktobra. Tas nozīmē, ka lielākā daļa klientu jau ir piedzīvojuši pirmo ikmēneša maksājuma samazinājumu. Tas ir būtiski, jo iedzīvotāji savām acīm redz, ka procentu maksājums kļūst mazāks, un tam ir gan praktisks, gan psiholoģisks iespaids. Mājsaimniecībām tas dod papildu iespējas elastīgāk plānot izdevumus, un tirgum, tostarp nākamajiem īpašumu pircējiem, sūta signālu, ka augstākais ikmēneša maksājumu punkts pārskatāmā nākotnē varētu būt aiz muguras,” saka Jānis Mūrnieks.