Banka Citadele

Iepazīstinās ar Latvijā pirmo senioru aprūpes iestādes modeli – “Lielo ģimenes māju”

Trešdien, 28. martā, plkst. 13.00 Briežu ielā 3, Babītes novada ciematā “Lapsas”, medijiem būs iespēja iepazīties ar Latvijā unikālu sociālās uzņēmējdarbības projektu - “Lielās ģimenes māju”. Šo senioru aprūpes iestādes projektu “Senior Group” īstenojis ar bankas Citadele un attīstības finanšu institūcijas “Altum” finansējumu.

Projekta “Lielās ģimenes māja” pirmās kārtas ietvaros ir izveidotas divas dzīvojamās mājas Babītē, kurās kopā mitinās 12 seniori. “Senior Group” šo projektu īstenoja par 360 000 eiro, piesaistot bankas Citadele kredītu un “Altum” finansējumu. Jau tuvākajā laikā plānots attīstīt jaunas senioru mājas dažādās vietās Baltijā.

“Mājas ir veidotas tā, lai tās līdzinātos lielai ģimenes mājvietai un vienlaikus būtu senioriem drošas un piemērotas dzīvošanai kopienā. “Lielās ģimenes māja” ir mūsdienīga alternatīva pansionātiem, kur seniori var brīvi pārvietoties ar ratiņkrēsliem un kopīgi gatavot pusdienas, lai arī vecumdienās varētu dzīvot kvalitatīvi. Iepriekš veicot izpēti 126 Latvijas aprūpes centros, mēs secinājām, ka lielākā daļa jeb 96,2% mūsu valsts senioru mitinās institucionalizētās aprūpes iestādēs kopā ar vairākiem desmitiem vai pat simtiem citu sirmgalvju, un viņiem nav iespēja pašiem par sevi parūpēties, piemēram, sagatavot maltīti. Savukārt brīvu pārvietošanos apgrūtina tas, ka tikai pusē šo ēku ir pieejams lifts,” stāsta “Senior Group” pārstāve Latvijā Diāna Gžibovska.

“Šī projekta īstenošanai uzņēmējs ir izmantojis unikālu finansējuma veidu, apvienojot bankas kredītu un “Altum” paralēlo jeb mezanīna aizdevumu, kas tiek piešķirts ar to pašu ķīlu, kas bankas finansējumam. Šis aizdevuma veids ir īpaši piemērots maziem un vidējiem uzņēmumiem un dod iespēju izmantot projektam labvēlīgu aizdevuma atmaksas kārtību,” saka bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

“”Lielās ģimenes māja” ir tikai viens no veiksmīgiem piemēriem, kad valsts atbalsta finanšu instrumenti un bankas kredītlīdzekļi ir snieguši iespēju uzņēmējiem sekmīgi attīstīt savu biznesu. “Altum” finansējums dod iespēju saņemt bankas līdzfinansējumu arī reizēs, kad uzņēmumam pašam nav pietiekama nodrošinājuma bankas kredītlīdzekļu saņemšanai,” saka “Altum” valdes locekle Inese Zīle.