„Citadele“ bankas

„Citadele“ aktyviai prisideda prie Baltijos šalių ekonomikos augimo, remia Ukrainos piliečius

Paskelbta

• Pirmąjį šių metų ketvirtį „Citadele“ bankas Baltijos šalyse suteikė 297 mln. eurų naujų paskolų privatiems klientams, smulkiojo ir vidutinio bei stambiojo verslo įmonėms.
  • Indėlių portfelis  išliko stabilus ir, 2022 m. kovo 31 d. duomenimis, Baltijos šalyse sudarė 3 566 mln. eurų.
  • Aktyvių klientų skaičius Baltijos šalyse pasiekė visų laikų aukštumas – 363 tūkst. (2022 m. kovo 31 d.), 5 proc. daugiau nei prieš metus.
  • Sulaukta daugiau nei 3 tūkst. ukrainiečių prašymų atidaryti banko sąskaitą „Citadele“.
  • Pasiekti stipriausi pirmojo ketvirčio finansiniai rezultatai banko istorijoje – grynasis veiklos pelnas siekė 12,7 mln. eurų.
  • 2022 m. sausio mėnesį „Citadele“ pasirašė įpareigojančią sutartį su „Trusted Novus Bank Limited“ dėl „Citadele“ dukterinės įmonės Šveicarijoje pardavimo.

„Citadele“ atidžiai stebi situaciją Ukrainoje, laikosi visų tarptautinių sankcijų, įskaitant sankcijas Rusijai, ir veiklos tęstinumui užtikrinti skiria aukščiausią prioritetą. Pagrindinė „Citadele“ rinka yra Baltijos šalys, tiesioginės Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos įtakos banko veiklai nėra. Karas Ukrainoje ir Rusijai įvestos sankcijos esminės įtakos „Citadele“ rezultatams neturėjo. Banko klientams ir Baltijos šalių ekonomikoms prisitaikant prie naujų sąlygų, „Citadele“ toliau stebi situaciją ir vertina galimą netiesioginį įvykių poveikį „Citadele“ veiklai.

„Rusijos invazija į Ukrainą vasario 24 d. parodė geopolitinės situacijos trapumą ir aiškų priežasties ir pasekmės ryšį pasaulinėje ekonomikoje. „Citadele“ kartu su tarptautine bendruomene smerkia Rusijos veiksmus ir atidžiai seka įvykius, kad imtųsi veiksmų pagal geriausias savo galimybes. Ukrainos piliečiai yra laukiami „Citadele“ banko skyriuose Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje nemokamai atsidaryti banko sąskaitą. Iki šiol jau esame sulaukę daugiau nei 3 tūkst. prašymų. Nepaisant neapibrėžtumo tiek finansiškai, tiek veiklos požiūriu Baltijos šalyse pasiekėme stipriausią pirmąjį ketvirtį banko istorijoje“, – sako „Citadele“ generalinis direktorius Johanas Åkerblomas.

„Citadele“ klientai taip pat gali paremti Ukrainos žmones skirdami „Citadele“ lojalumo programos X REWARDS taškus, kurie kaupiami atsiskaitant banko mokėjimo kortelėmis. Tokiu būdu banko klientai Baltijos šalyse jau paaukojo daugiau nei 9 mln. taškų, kuriuos „Citadele“ padvigubino – bendrai paaukota suma humanitarinei pagalbai Ukrainos žmonėms sudaro 75 tūkst. eurų.

„Citadele“ bankas suteikė 297 mln. eurų naujų paskolų, indėliai pasiekė 3 566 mln. eurų

Privatiems klientams, smulkiojo ir vidutinio, taip pat stambiojo verslo įmonėms Baltijos šalyse 2022 pirmąjį ketvirtį suteikta 297 mln. eurų finansavimo, t. y. tiek pat, kaip ir praėjusį ketvirtį. Paskolų portfelį, 2022 m. kovo 31 d. duomenimis, sudarė 2 772 mln. eurų, 3 proc. daugiau nei 2021 m. pabaigoje.

Stiprėjant neapibrėžtumui, susijusiam su sparčiai augusiomis energijos kainomis ir karu Ukrainoje, ir prastėjant makroekonomikos prognozėms, „Citadele“ bankas 2022 m. pirmąjį ketvirtį suformavo 6,1 mln. eurų atidėjinių. Tačiau klientų finansinė situacija išliko gera, toliau gerėjo portfelio kokybė ir bendrasis neveiksnių paskolų (NPL) rodiklis 2022 m. kovo 31 d. siekė 3,1 proc. (2021 m. pabaigoje buvo 3,3 proc.).

Indėlių portfelis išliko stabilus ir, 2022 m. kovo 31 d. duomenimis, Baltijos šalyse sudarė 3 566 mln. eurų. Paskolų ir indėlių santykis 2022 m. kovo 31 d. buvo 75 proc., palyginimui – 2021 m. pabaigoje jis buvo 71 procentas.

Inovatyvių sprendimų plėtra

Laikydamasis savo skaitmeninės bankininkystės strategijos „Citadele“ bankas pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos smulkioms ir vidutinėms įmonėms pasiūlė galimybę banko sąskaitą atsidaryti nuotoliniu būdu. Latvijoje ši galimybė buvo pasiūlyta jau anksčiau. Bankas privatiems klientams Lietuvoje ir Latvijoje taip pat sudaro galimybę kreiptis dėl būsto paskolos ar lizingo per banko mob. programėlę. Be to, „Citadele“ toliau vysto e. atsiskaitymų „Klix“ sprendimą – jo funkcionalumas „Pirk dabar, mokėk vėliau“ („Klix Pay Later“) jau yra prieinamas ne tik e. prekybininkams, bet ir fizines prekybos vietas valdantiems verslams. Šis funkcionalumas leidžia prekybininkams pasiūlyti savo klientams galimybę įsigyti pirkinį atidedant mokėjimą arba mokant dalimis.

„Citadele“ pasirašė JT atsakingos bankininkystės principus

„Citadele“ oficialiai prisijungė prie JT Atsakingos bankininkystės principų – bendros tvarios bankininkystės platformos, sukurtos bendradarbiaujant bankams visame pasaulyje ir Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos finansų iniciatyvai (UNEP FI). „Citadele“ yra įsipareigojusi integruoti tvarumo principus visose verslo grandyse. Mūsų tvarumo strategija atitinka JT Atsakingos bankininkystės principus – kuriame ilgalaikę vertę ir prisidedame prie žalesnės, labiau įtraukiančios ateities visoms suinteresuotosioms šalims kūrimo.

Auga klientų skaičius, geri finansiniai rezultatai

„Citadele“ bankas išlieka patrauklus naujiems klientams – 2022 m. kovo 31 d. duomenimis, „Citadele“ bankas turėjo 363 tūkst. aktyvių klientų, 5 proc. daugiau nei prieš metus. Aktyvių mobiliosios programėlės vartotojų skaičius siekė 207 tūkst., 28 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

2022 m. pirmąjį ketvirtį „Citadele“ banko grynasis veiklos pelnas Baltijos šalyse siekė 12,7 mln. eurų, nuosavo kapitalo grąžos (ROE) rodiklis buvo 12,8 procento.

„Citadele“ kapitalo ir likvidumo rodikliai išliko stiprūs: 2022 m. kovo 31 d. kapitalo pakankamumo (CAR) rodiklis  buvo 18,7 proc., padengimo likvidžiuoju turtu (LCR) rodiklis – 205 procentai.

2022 m. sausio mėnesį „Citadele“ pasirašė įpareigojančią sutartį su „Trusted Novus Bank Limited“ dėl Šveicarijoje veikiančios dukterinės įmonės „Kaleido Privatbank AG“ 100 proc. akcijų pardavimo. Tikimasi, kad, pardavimo sandoris, gavus reikalingus leidimus, bus užbaigtas iki 2022 m. pabaigos.

„Citadele“ banko Lietuvos filialo vadovo Dariaus Burdaičio komentaras:

Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą banko klientų elgsenai pirmąjį ketvirtį esminės įtakos neturėjo. Metų pradžioje gyventojai aktyviai skolinosi būstui. Tuo metu pradėjus sparčiau augti kainoms daugiau gyventojų kreipėsi dėl vartojimo paskolos, nes labai išaugus infliacijai apsisprendė nebeatidėlioti planuotų pirkinių. Metų pradžia buvo aktyvi ir verslo klientų segmente. Visgi išliekant geopolitiniam neapibrėžtumui mūsų regione ir prastėjant makroekonomikos prognozėms verslo klientai pradeda atsargiau vertinti investicijas.

Naujausi pranešimai spaudai

Visi pranešimai spaudai