Citadele Bank

Eesti inimeste suurimad kulud järgmise aasta jooksul on reisimine ja remont

Avaldatud

Citadele panga küsitlusest selgus, et järgneva aasta jooksul kavatseb Eesti inimestest ligi veerand teha suuremaid kulutusi kodu remondi jaoks ning sama paljud planeerivad hoopis reisima minna. Peamiselt tulevad kulukamate ostude jaoks vahendid säästudest.

Citadele küsitles Baltikumi inimesi, et teada saada, milliseid olulisi oste nad kavatsevad teha järgmise 12 kuu jooksul. Mõne üksiku erandiga osutusid Eesti, Läti ja Leedu inimeste vastused vägagi sarnaseks. Kõige enam planeeritakse panna finantse kodu remonti või heakorrastamisesse. Seda kavandab 28 protsenti Eestlastest. Praktiliselt sama hulk inimesi ehk 27 protsenti tahab ette võtta mõne reisi.

Paljudel on ette teada ka muud suuremad ostud: 16 protsenti märkis, et neil on kavas hankida uut kodutehnikat või mööblit, 14 protsenti plaanib osta elektroonikat, nagu telefoni, arvuti, televiisori või muud sarnast, ning 11 protsenti mõtleb uue sõiduvahendi ostmise peale. Seitse protsenti sooviks uut korterit, maja või suvilat. Kokku viiendik inimestest märkis, et nad ei plaani suuremaid oste või ei tea veel neid ette.

Eesti inimeste ostuplaanid sarnanesid suures osas meie naabrite omadega, kuid mõni võike erinevus siiski oli. Näiteks enam leedukaid, 18 protsenti, sooviks osta uut autot ning ka reisima tahetakse seal rohkem minna. Seda teeks seal 32 protsenti vastanutest. „Leedu majandus on Eesti omast kiiremini taastunud ja paremas seisus ning vastused võivad seda peegeldada,“ nentis Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen.

„Huvitav on aga näiteks tulemus, et ka sõiduvahendi ostu plaane on rohkematel Leedu inimestel. Seda just arvestades automaksu kehtestamise plaani Eestis, mis paljude arvamuste kohaselt võiks veel sellel aastal ajendada Eesti inimesi autot vahetama. Võimalik, et eestlaste rahalised vahendid seda siiski ei luba teha,“ märkis Hakiainen.

Citadele küsitlusele vastanutest suurem osa ehk 77 protsenti kavatseb siiski neid olulisi oste finantseerida enda säästudest. 17 protsenti kasutab pangalaenu ning kolm protsenti plaanivad võtta laenu tuttavatelt. Hakiainen paneb südamele, et kulukad ostud tasub enne läbi kaaluda ning raha kaotamise vältimiseks ka kindlustada. “Kui reisikindlustuse võtmine on tavapärane praktika, siis paljud ei tea, et kallimaid esemeid nagu tehnikat, saab kaitsta ostukindlustusega. Pangad pakuvad erinevaid kindlustuskaitseid ka osana oma kaardipakettidest, seega tasub end tingimustega kurssi viia,” ütles Hakiainen.

Citadele panga tellitud ja uuringufirma Norstat Baltikumi ülene küsitlus viidi läbi käesoleva aasta mais. Igas riigis küsitleti 1000 inimest vanusevahemikus 18-74.