Citadele Bank

Eestlased on tuleviku osas pessimistlikud – pigem läheb nende rahaline olukord halvemaks kui paremaks

Avaldatud

Eesti inimestest 41 protsenti on arvamusel, et järgneva 12 kuu jooksul nende rahaline olukord muutub pigem kehvemaks ning üksnes 14 protsendi hinnangul võiks see paraneda. Lätlaste ja leedukatega võrreldes ollakse Eestis enda tuleviku finantsolukorra osas märksa pessimistlikumad, selgub Citadele panga tellitud uuringust.

Kui Eesti inimestest arvas 41 protsenti, et nende rahaline olukord muutub järgneva aasta jooksul halvemaks, siis Lätis arvas sarnaselt 27 protsenti ning Leedus vaid 16 protsenti inimestest. Lätlaste ja leedukate seas on märksa rohkem neid inimesi, kelle hinnangul nende rahaline olukord üldse ei muutu. Eestis vastas nii 22 protsenti, Lätis 33 protsenti ja Leedus 39 protsenti küsitluses osalenutest.

Finantsseisu paranemisesse usub Eestis 14 protsenti, Lätis 18 ja Leedus 19 protsenti vastanutest.

„Eestlaste pessimismi põhjuseks on tõenäoliselt pikalt kestnud majanduslangus, inflatsiooni järsk kasv ning endiselt suhteliselt kõrgena püsivad intressimäärad,“ sõnas Citadele panga jaepanganduse juht Marina Hakiainen. “Palgad on küll kasvanud, kuid mitte samas tempos, mis hinnad, mis samuti teeb inimesed tuleviku suhtes ettevaatlikuks.”

Sama küsitlusega uuriti lisaks ka inimese hinnanguid selle kohta, kas nad arvavad, et järgneva aasta jooksul võiks tõusta nende töötasu. Kuigi oma rahalise olukorra paranemisesse usub 14 protsenti Eesti inimestest, siis palgakasvu uskuvad rohkemad ehk 23 protsenti eestlastest. Kaheksa protsenti arvab, et pigem nende palk langeb ning 34 protsendi hinnangul ei toimu nende töötasus mingit muutust.

„Ilmselt peegeldub siin ka Eestis toimunud suur elukalliduse tõus, kui inimesed usuvad palgakasvu, kuid samal ajal ei usu, et see kuidagi oluliselt nende rahalist olukorda parandaks,“ nentis Hakiainen. Ta lisas, et inimestele võiks lootust siiski lisada see, et Eesti majandus on lõpuks jõudmas langusest välja ning võiks hakata kinni püüdma Lätit ja Leedut, kus juba saavutatud majandustõus väljendub ka inimeste positiivsemates hoiakutes.

„Lisaks toimus meil ju hiljuti Euroopa Keskpanga poolt esimene intressimäära langetus, millele on ka lisa loota. See hakkab peagi vähendama euribori, mis toob leevendust paljudele eluasemelaenude omanikele. Kes soovib seda protsessi kiirendada võiks kindlasti mõelda oma praeguse kodulaenu refinantseerimise peale, et saada panga poolt soodsamaid tingimusi,“ edastas Hakiainen.

Citadele panga tellitud ja uuringufirma Norstat Baltikumi ülene küsitlus viidi läbi käesoleva aasta mais. Igas riigis küsitleti 1000 inimest vanusevahemikus 18-74.